Conjunt normatiu
del Foment del Pubillatge Català

Recull Normatiu

Recull normatiu
del Foment del Pubillatge Català
Aprovat el 18 de març de 2023

Estatuts

Estatuts
del Foment del Pubillatge Català
Aprovats el 18 de març de 2023

Preàmbul

Com a tradició cultural, el pubillatge és ben especial. Ho hem de poder admetre.

Es tracta d’una tradició que consisteix, entre altres coses, a anar de poble en poble veient altres tradicions i festes populars catalanes, escoltant els nostres companys parlar en públic de les seves inquietuds, vivències i reivindicacions, i coneixent gent tan diversa com diversos són els paisatges del nostre país.

Una de les altres característiques de la nostra tradició és que és fortament marcada per un protocol i una sèrie de normes. Si bé el concepte norma a priori ens podria semblar quelcom limitant i negatiu, en el nostre cas és definir en què consisteix la nostra tradició i posar-hi ordre, des d’un punt de vista positiu, com una forma de garantir un bon desenvolupament no només de la tradició, sinó de les característiques que la fan especial, com per exemple, el fet de passar el relleu dels títols. En definitiva, de posar-la en valor.

En entrar amb la junta que m’acompanya teníem un gran repte: actualitzar, adequar i ampliar tot el conjunt de normes que conformen el pubillatge. Actualitzar-les perquè algunes feia quasi dues dècades que no es renovaven i adequar-les perquè el pubillatge, des de la creació de la nostra entitat, ha anat creixent tant en varietat de títols com en actes i vestimentes. Per tant, s’havia fet imperatiu preveure totes les expressions de la nostra tradició, tant presents com futures. En definitiva, hi havia una necessitat clara d’ampliar aquestes normes perquè la realitat del pubillatge l’any 2023 és molt diversa i està formada per molts joves que interactuen, es coneixen i que veuen el món amb altres ulls.

Era un gran repte que tots els membres de la junta hem entomat com una responsabilitat envers la tradició que tant ens ha aportat. Antigues pubilles, hereus, dames i fadrins que, en aquest sentit, només em queda dir que han acomplert amb escreix. En especial, vull fer un agraïment a l’Àrea de Protocol, qui tenia encomanada la tasca de refer tots els textos i s’hi han esforçat amb hores de dedicació des del voluntariat i el compromís. Ha estat un any d’analitzar la situació de partida, fer propostes i debatre. Debatre molt. Sobretot internament.

Tot això amb la voluntat d’acabar plasmant sobre el paper un reglament i un protocol actualitzat, així com altres novetats necessàries com n’és el règim intern per fer del pubillatge un espai segur. Tot plegat se suma al reglament del certamen nacional aprovat el passat 2022. Queden alguns textos per acabar de debatre i treballar per aconseguir fer del pubillatge una tradició actual, però la feina feta fins ara ja és un avenç cap a la realitat del que és avui en dia la nostra tradició.

“Les tradicions necessiten actualitzar-se”, dèiem fa un any en entrar a la junta.

Hi creiem fermament, ho hem fet i ho seguirem fent.

Arnau T. Akhtar i Bertran
President del Foment de les Tradicions Catalanes
18 de març de 2023

Vols ser soci del Foment?

Si voleu fer-vos socis del Foment de les Tradicions Catalanes només heu d’omplir el següent formulari i us farem arribar el document per a la seva validació bancària. Un cop fet, ens l’haureu de retornar escanejat al nostre correu electrònic.

ON TROBAR PUBILLATGE

Tornar al mes actual