Reglament del certamen d’elecció
de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya
i de les quatre demarcacions

Reglament SENSE Annexos

Reglament sense Annexos

Reglament AMB Annexos

Reglament amb Annexos

1.- Preàmbul

Quan parlem del certamen nacional parlem de l’acte principal de la tradició del pubillatge, no només per l’elevada assistència, sinó pel fet de posar en comú tanta gent vinguda d’arreu del país, que comparteixen coneixements, cultura i emocions. És una festa on celebrem el que ens uneix com a poble, tots els llaços que tenim en comú i on defensem que la diversitat no fa més que engrandir la nostra riquesa immaterial.

En el nostre cas, forma part d’aquesta riquesa immaterial el fet de ser escollits com a representants dels nostres barris, universitats, pobles, comarques o països. Es tracta d’una característica que altres formes de cultura popular no tenen i que se suma a la finitud d’aquesta representació: totes les persones que passen pel pubillatge, tard o d’hora, hauran de deixar d’exercir la representació que se’ls ha atorgat mitjançant una banda o una faixa.

En conseqüència, aquesta representació va vinculada fortament al sentit de responsabilitat. I si bé tothom que duu una banda o una faixa està sotmès a aquesta responsabilitat, quan més companys, veïns i fets culturals es representen, més gran és. I en el cas de la nostra tradició, els títols nacionals són la màxima representació d’aquesta representativitat i del tot el que comporta.

Malgrat tot, això no s’ha de viure ni com una càrrega ni com un privilegi, sinó com una oportunitat de treballar per la tradició, per la gent que la conforma i que n’ha format part, per la cultura popular que ens defineix com a país.

Així doncs, es tracta d’una cessió que fem conjuntament a deu persones que formen part del pubillatge perquè ens representin durant un any a tots. I per fer aquesta cessió de responsabilitats és necessari una regulació: regulació de qui i com es decidirà i regulació del com i què es valorarà.

D’aquí neix aquest reglament, de la voluntat de parametritzar com es duran a terme els exàmens que permetran escollir els nous títols i de fer-ho amb transparència. I és que les ambigüitats i indefinicions no són mai bones companyes per a fer cap judici de valor. I ho és menys quan el que es valora són tot de persones compromeses amb les tradicions catalanes i la seva cultura popular.

No és senzill, no és fàcil, però forma part de la nostra idiosincràsia. I per això, és necessari comptar amb un reglament per al certamen d’elecció de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya.

Gràcies a tots els que hi heu dedicat temps en la seva redacció.
Gràcies a tots per cuidar i procurar per un futur per a la nostra tradició.

Arnau T. Akhtar i Bertran
President del Foment de les Tradicions Catalanes

Vols ser soci del Foment?

Si voleu fer-vos socis del Foment de les Tradicions Catalanes només heu d’omplir el següent formulari i us farem arribar el document per a la seva validació bancària. Un cop fet, ens l’haureu de retornar escanejat al nostre correu electrònic.

ON TROBAR PUBILLATGE

Pròxims Esdeveniments

Proclamació Local

Ripoll

Ripoll
10:00
15/04
Carta Foment - Pubillatge Ripoll 2023Formulari d'inscripció (Data límit: 9 d'abril)El pagament es farà per transferència bancària (entitat: La Caixa) i el número de compte és el següent: ES58 2100 0348 2502 0004 7288.Benvolguts amics i amigues del pubillatge,Un any més, el Pubillatge de Ripoll i el Centre d’Iniciatives i Turisme de la vila us convidem al certamen d’elecció de la Pubilla, l’Hereu, la Pubilleta i l’Hereuet del bressol de Catalunya. Després de viure experiències inoblidables durant l’últim any, arriba el moment de penjar les bandes i les faixes. Per això us convidem a acompanyar-nos el pròxim 15 d’abril a Ripoll. Esperem amb molta il·lusió la vostra assistència al nostre comiat i a la proclamació.A continuació, procedim a desglossar-vos els horaris del conjunt del dissabte:Dissabte 15 d’abril ● 10.00 h Trobada de candidats i confirmacions. ○ Lloc: Sala Eudald Graells ● 11.00 h Visita al refugi antiaeri de Ripoll o activitat ‘Buscar els intrusos’ al Museu Etnogràfic de la vila ○ Les activitats duraran uns 45 minuts i el pubillatge es dividirà en dos grups, que s’intercanviaran d’espai per a poder fer les dues propostes.● 14.00 h Dinar. Hi haurà un espai habilitat per a poder-se canviar. ○ Lloc: Sala Eudald Graells ● 16.00 h Confirmacions ○ Lloc: Sala Eudald Graells ● 17.00 h Cercavila des de la Sala Eudald Graells, acompanyats pels gegants i grallers de Ripoll. ● 18.00 h Acte de proclamació del nou pubillatge de Ripoll ○ Lloc: Plaça de Sant Eudald ○ En cas de pluja, la proclamació se celebrarà a l’antiga església de Sant Pere ● 20.00 h Sopar, comiat informal i festa ○ Lloc: Sala Eudald Graells● 3.00 h Sortida de l’autobús per anar a l’allotjament càmping del Ripollès ● 8.30 h Tornada a Ripoll des del càmping RipollèsEl diumenge, els Trabucaires de Ripoll faran un espectacle amb la pólvora com a protagonista. L’activitat començarà a les deu del matí, i s’allargarà fins als volts del migdia. Així mateix, el dissabte es projectarà un espectacle visual, a les nou del vespre. Us convidem, també, a participar d’aquesta proposta.El dinar constarà d’una amanida verda, paella, postres i beguda, amb un cost de 10 euros per persona. El sopar, al seu torn, serà a base de pa amb tomàquet i embotits i costarà 5 euros per persona.El pagament es farà per transferència bancària (entitat: La Caixa) i el número de compte és el següent: ES58 2100 0348 2502 0004 7288. No es podrà fer el pagament en metàl·lic el mateix dia de la proclamació i no es retornaran els diners abonats si no s’avisa abans del 9 d'abril que, finalment, no es pot assistir a l’acte.Moltes gràcies i us hi esperem a tots!Atentament, Júlia, Uriel, Blanca i Aniol Pubillatge de Ripoll 2022 
Read More
Proclamació Local

Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú
18:00
16/04

Dilluns
Dimarts
Dimecres
Dijous
Divendres
Dissabte
Diumenge
27
28
01
02
03
04
06
07
08
09
10
11
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
Data actual
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02