Reglament del certamen d’elecció
de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya
i de les quatre demarcacions

Reglament SENSE Annexos

Reglament sense Annexos

Reglament AMB Annexos

Reglament amb Annexos

1.- Preàmbul

Quan parlem del certamen nacional parlem de l’acte principal de la tradició del pubillatge, no només per l’elevada assistència, sinó pel fet de posar en comú tanta gent vinguda d’arreu del país, que comparteixen coneixements, cultura i emocions. És una festa on celebrem el que ens uneix com a poble, tots els llaços que tenim en comú i on defensem que la diversitat no fa més que engrandir la nostra riquesa immaterial.

En el nostre cas, forma part d’aquesta riquesa immaterial el fet de ser escollits com a representants dels nostres barris, universitats, pobles, comarques o països. Es tracta d’una característica que altres formes de cultura popular no tenen i que se suma a la finitud d’aquesta representació: totes les persones que passen pel pubillatge, tard o d’hora, hauran de deixar d’exercir la representació que se’ls ha atorgat mitjançant una banda o una faixa.

En conseqüència, aquesta representació va vinculada fortament al sentit de responsabilitat. I si bé tothom que duu una banda o una faixa està sotmès a aquesta responsabilitat, quan més companys, veïns i fets culturals es representen, més gran és. I en el cas de la nostra tradició, els títols nacionals són la màxima representació d’aquesta representativitat i del tot el que comporta.

Malgrat tot, això no s’ha de viure ni com una càrrega ni com un privilegi, sinó com una oportunitat de treballar per la tradició, per la gent que la conforma i que n’ha format part, per la cultura popular que ens defineix com a país.

Així doncs, es tracta d’una cessió que fem conjuntament a deu persones que formen part del pubillatge perquè ens representin durant un any a tots. I per fer aquesta cessió de responsabilitats és necessari una regulació: regulació de qui i com es decidirà i regulació del com i què es valorarà.

D’aquí neix aquest reglament, de la voluntat de parametritzar com es duran a terme els exàmens que permetran escollir els nous títols i de fer-ho amb transparència. I és que les ambigüitats i indefinicions no són mai bones companyes per a fer cap judici de valor. I ho és menys quan el que es valora són tot de persones compromeses amb les tradicions catalanes i la seva cultura popular.

No és senzill, no és fàcil, però forma part de la nostra idiosincràsia. I per això, és necessari comptar amb un reglament per al certamen d’elecció de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya.

Gràcies a tots els que hi heu dedicat temps en la seva redacció.
Gràcies a tots per cuidar i procurar per un futur per a la nostra tradició.

Arnau T. Akhtar i Bertran
President del Foment de les Tradicions Catalanes

Vols ser soci del Foment?

Si voleu fer-vos socis del Foment de les Tradicions Catalanes només heu d’omplir el següent formulari i us farem arribar el document per a la seva validació bancària. Un cop fet, ens l’haureu de retornar escanejat al nostre correu electrònic.

ON TROBAR PUBILLATGE