• Juntament amb ells, s’han proclamat els representants de les Comarques Barcelonines, Gironines, Lleidatanes i Tarragonines. 
  • L’elecció s’ha celebrat a la població de Peralada (Alt Empordà), que al llarg del cap de setmana a gairebé ha acollit un miler de persones provinents de tots els racons de Catalunya.
.
Dilluns 21 de novembre de 2022 – Aquest passat cap de setmana 19 i 20 de novembre s’ha celebrat el certamen de Proclamació de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2022 a Peralada (Alt Empordà).

El certamen l’ha organitzat Foment de les Tradicions Catalanes amb el suport de l’Ajuntament de Peralada, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de la Diputació de Girona.

Després d’haver estat realitzant una doble prova, escrita i oral, a la cinquantena de candidats i candidates (21 nois i 28 noies) al llarg de tot el dissabte, el jurat ha acordat proclamar els següents títols:

· Pubilla de Catalunya 2022:

GEMMA GIMÉNEZ RIERA – PUBILLA D’ARENYS DE MAR, EL MARESME

· Hereu de Catalunya 2022:

BIEL FARGAS NAVARRO – HEREU DE FALSET, EL PRIORAT

· Pubilla de les comarques Tarragonines 2022 i 1a dama d’honor de Catalunya:

SINEAD SERRA PERELLÓ – PUBILLA D’ASCÓ, DE LA RIBERA D’EBRE

· Hereu de les comarques Gironines 2022 i 1r fadrí d’honor de Catalunya:

JOAN GALLACH PLANELLA – HEREU D’OLOT, DE LA GARROTXA

· Pubilla de les comarques Lleidatanes 2022 i 2a dama d’honor de Catalunya:

AINA PONTÉ CODINA – PUBILLA DE RAIMAT, EL SEGRIÀ

· Hereu de les comarques Barcelonines 2022 i 2n fadrí d’honor de Catalunya:

PAU DÍAZ ARAUZO – HEREU DE NAVARCLES, EL BAGES

· Pubilla de les comarques Gironines 2022 i 3a dama d’honor de Catalunya:

LAURA BANÚS GENOVÉ – PUBILLA DE MAÇANET DE LA SELVA, LA SELVA

· Hereu de les comarques Lleidatanes 2022 i 3r fadrí d’honor de Catalunya:

MARC VILÀ RIBA – HEREU DE SOLSONA, EL SOLSONÈS

· Pubilla de les comarques Barcelonines 2022 i 4a dama d’honor de Catalunya:

AINA FRANCO FINESTRES – PUBILLA DE NAVARCLES, EL BAGES

· Hereu de les comarques Tarragonines 2022 i 4t fadrí d’honor de Catalunya:

MIQUEL RODRÍGUEZ ORTIZ – HEREU D’ASCÓ, LA RIBERA D’EBRE

Després d’un cap de setmana que ha anat encadenant actes, incloent la benvinguda als candidats i candidates, el pregó del certamen, la inauguració d’una pla commemorativa del cap de setmana i una ballada de sardanes popular,  finalment diumenge al matí ha arribat el moment més esperat del cap de setmana amb la cercavila pels carrers del municipi i l’acte de proclamació. Ha estat a la Plaça Gran de Peralada on s’han donat a conèixer els nous representants.

Així mateix, aquest acte ha servit per a acomiadar els 10 representants que han lluït les seves bandes i faixes durant els últims 13 mesos. Des de la junta del Foment de les Tradicions Catalanes se’ls vol agrair la feina feta i tot l’esforç que han dedicat representant la cultura i les tradicions del país.

Per altre banda, des de l’entitat també s’ha volgut fer un reconeixement a Rafel Tamarit, qui va ser delegat de Corbera de l’any 1970 al 1981 i membre de la junta i secretari del Foment de les Tradicions Catalanes del 1981 al 1996, per haver dedicat desinteressadament hores, esforços i il·lusió, cercant i transcrivint els noms de les persones d’arreu de Catalunya que han format part del pubillatge fins a tenir un total de més de 26.000 noms.

L’acte ha comptat amb la presència de Pere Torrent, alcalde de Peralada; Arnau Akhtar, president del Foment de les Tradicions Catalanes; Jordi Masquef, vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i diputat de la Diputació de Girona; i Josep Maria Barnils, conseller delegat de Cultura i Memòria Històrica, de Relacions Transfrontereres i de Comunicació del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.