DSC_0210

Cubelles ha estat la seu de l’elecció dels representants dels títols nacionals del 2015. Al llarg de tot el cap de setmana el municipi ha acollit hereus, pubilles, dames, fadrins, pubilletes i hereuets vinguts d’arreu de les contrades catalanes que han participat en la Festa Major del pubillatge. La programació d’actes es va encetar el divendres al vespre amb la proclamació dels representants locals de Cubelles – que van haver d’ajornar l’acte previst pel mes de setembre a causa de les inclemències del temps – i l’acte de comiat informal dels representants nacionals 2014. Així, es donava el tret de sortida a un cap de setmana molt especial no només per als 70 candidats i candidates que participaven al certamen, sinó també pels nois i noies que acabaven el seu any com a títols nacionals. Marina Carrera (pubilla de Catalunya, del Pont de Vilomara i Rocafort), Robert Monzonis (hereu de Catalunya, de Cubelles), Gisela Falcó (pubilla de les comarques lleidatanes, de les Borges Blanques), Emilio Petit (hereu de les comarques tarragonines, de Móra la Nova), Berta Jorba (pubilla de les comarques barcelonines, d’Òdena), Albert Marcó (hereu de les comarques barcelonines, de Canet de Mar), Paula Delgado (pubilla de les comarques tarragonines, de la Fatarella), Marc Clos (hereu de les comarques gironines, de Peralada), Sílvia Padrosa (pubilla de les comarques gironines, de Santa Pau) i Joel Morell (hereu de les comarques lleidatanes, de Torres de Segre) van posar el punt i final a aquest viatge que havien iniciat un any abans a Gandesa.

El dissabte al matí es va celebrar un acte de benvinguda que va servir perquè els presidents dels jurats encarregats d’escollir els nous representants, Aurèlia Ramos i Xavier Catarineu, expliquessin als candidats quin seria el funcionament de les proves i els elements que valorarien. Els jurats estaven formats per membres del pubillatge vigents el 2010, representants dels casals catalans a Saragossa i a Madrid, i regidors o tècnics de cultura de diferents municipis. Després d’aquest acte, els 28 candidats i les 42 candidates – provinents de 50 municipis diferents – van començar ‘examen escrit sobre cultura popular catalana. La resta de pubillatge no candidat i els acompanyants van poder gaudir d’una visita guiada per la vila de Cubelles i a l’exposició del pallasso Charlie Rivel.

Quan els candidats van acabar la prova escrita, van encetar la ronda d’entrevistes orals, la qual es va allargar fins a mitja tarda, en què són entrevistats pel jurat de manera individual. A la tarda, el pubillatge i els acompanyants van poder assistir a la inauguració de les ofrenes i de la majòlica. Les ofrenes són obsequis que les diferents poblacions que participen a l’acte ofereixen a la població amfitriona. La majòlica és un placa o escultura que commemora la celebració de l’esdeveniment a la localitat. Acte seguit, es va dur a terme una ballada de sardanes. Dissabte a la nit es va celebrar el sopar de comiat, que serveix perquè els representants que s’acomiaden puguin fer-ho de manera formal i també perquè els membres del jurat puguin observar els candidats, la manera en què es comporten i com es relacionen amb els seus companys.

PROCLAMACIÓ ESCENARI

DSC_0171

El diumenge al matí, els candidats i candidates i la resta del pubillatge es van trobar a la plaça Pere Quart per tal d’organitzar la cercavila. Tots ells anaven acompanyats dels seus familiars, delegats del pubillatge i autoritats municipals dels seus respectius pobles i ciutats. La cercavila va estar capitanejada per algunes associacions culturals de Cubelles i va conduir el pubillatge fins al lloc on es feia la proclamació. En el transcurs de l’acte que havia de donar a conèixer els nous representants, els títols nacionals que s’acomiadaven van dirigir al públic les seves últimes paraules com a vigents. Finalment, va arribar el moment de conèixer el veredicte. Els presidents del jurat van ser els encarregats de fer-lo públic. La nova quarta dama d’honor de Catalunya i pubilla de les comarques lleidatanes és Anna Segués, de Solsona (Solsonès). El nou 4t fadrí d’honor de Catalunya i hereu de les comarques tarragonines és Àlex Collado, d’Ascó (Ribera d’Ebre). La banda de pubilla de les comarques gironines i 3ª dama d’honor de Catalunya va ser per a Xènia Berrio, d’Amer (la Selva). La faixa d’hereu de les comarques lleidatanes i 3r fadrí d’honor de Catalunya va ser per a Brian Curco, de Torres de Segre (Segrià). Es va proclamar segona dama d’honor de Catalunya i pubilla de els comarques tarragonines a Paula Uguet, de Gandesa (la Terra Alta). El nou hereu de les comarques gironines i 2n fadrí d’honor de Catalunya és Ferran Capallera, de Peralada (Alt Empordà). Alba Nonell, de Tordera (Maresme) és la nova pubilla de les comarques barcelonines i 1a dama d’honor de Catalunya. Daniel Raya, de Gironella (Berguedà), és el nou hereu de les comarques barcelonines i 1r fadrí d’honor de Catalunya. La pubilla de Catalunya 2015 és la Marta Serran, de Sant Vicenç de Castellet (Bages), i l’hereu de Catalunya és en Josep Van Gorkom, de Sitges (Garraf). Tots ells, lluiran les bandes i faixes de títol nacional durant els propers dotze mesos.

DSC_0216