Benvolguts/des,

Arribat un moment que podem considerar ja de plena normalitat després d’haver viscut un estiu de proclamacions i Festes Majors com les de sempre, les d’abans de la pandèmia, creiem que ha arribat al moment de tornar a la normalitat habitual.

Per aquest motiu, us volem fer avinent aquest comunicat, amb la voluntat de formular-vos un seguit de peticions i recomanacions que considerem que són les adequades per al desenvolupament dels actes i del pubillatge en general.

1- En primer lloc, informar-vos que donem per tancada la finestra oberta després de la pandèmia per tal que les persones caducades dels seus títols poguessin fer entrada a les proclamacions. Aquesta excepcionalitat es va permetre entenent que hi hauria “timings” diversos en les proclamacions i que, donades les amistats que cadascú viu durant la seva època de vigència, era lògic que es volgués poder fer entrada en aquests actes.

Tanmateix, com sabeu, els càrrecs i les responsabilitats que us encarreguen els respectius municipis, com passa amb tots els càrrecs, feines i títols a la vida, tenen una data de caducitat. Sempre sereu aquell títol que heu portat a la faixa o la banda, però, arribat el moment de caducar, aquestes responsabilitats passen a uns successors. Sabem que caducar del pubillatge no sempre és fàcil, també ho hem viscut nosaltres, però totes les coses tenen un ordre i un sentit que les fan ser el que són i, sense relleu, no hi hauria pubillatge.

2- En aquest sentit, això no vol dir que qui caduca hagi de deixar el pubillatge. És important que tots treballem per la tradició des d’on sigui: des dels pobles, des de les comarques o des de les vostres entitats. Seguint aquesta línia, des de Foment estem preparant uns nous estatuts per passar d’associació a federació. En l’àmbit del pubillatge no tindrà cap efecte directe al curt termini, però sí que ha de facilitar la promoció d’entitats locals als municipis que posteriorment es puguin federar a la nostra entitat.

Per tant, és justament des de les associacions locals des d’on us demanem que seguiu aportant al pubillatge sempre que ho desitgeu. Aporteu el coneixement adquirit al llarg de la vostra vigència i traspasseu-lo als vostres successors. El vostre llegat també serà aquell coneixement que traspasseu a qui us ve al darrere.

3- En tercer lloc, és vital recuperar els comiats informals. Sabem que el pubillatge té un factor emocional inherent per tot el que hi vivim els joves. Tanmateix, també volem fer la reflexió sobre que és allò que es pot dir en un acte formal i què en un acte informal, pensant no només en aportar coses al pubillatge sinó també en aquelles persones que assisteixen a l’acte i no estan habituades a la nostra tradició. Per això us encoratgem a recuperar els actes informals per tal que el pubillatge trobi un espai on dir, sentir i fer tot allò que li surti de dins amb plena llibertat i fora dels marcs més estancs dels actes formals. Creiem que és un model que va en benefici de totes i tots (tant dels que ho vivim des de dins com de qui ens ve a veure un cop l’any al seu municipi).

4- Us informem que s’està treballant un nou reglament i un nou protocol que creiem que ha de representar la realitat del pubillatge avui en dia. Tanmateix, no és un procés curt. Per això de moment el marc general i punt d’equilibri en el qual ens movem és el protocol actual i, per tant, us recomanem llegir-lo per seguir respectant-ne els marcs comuns en els quals desenvolupem la nostra tradició. Les actualitzacions vindran, però hi ha un seguit d’elements de sentit comú que us demanem respectar. Per això mateix us convidem a fer una lectura dels respectius reglaments i protocols tant a escala general com dels vostres territoris.

5- Entenem les frustracions que hi puguin haver davant situacions i entrebancs que es donen. Tanmateix, també ens veiem amb l’obligació de recordar que com a pubillatge se’ns pressuposa un saber estar i un saber fer que és important mantenir. Allò que diem i fem és tan important com les maneres que fem servir.

Defensem la llibertat que cadascú parli i digui el que vulgui, però és molt important saber diferenciar entre constructivisme o destructivisme. Ser un exemple pels altres joves i per la societat també és un dels elements vitals del pubillatge.

De la mateixa manera si teniu qualsevol queixa o proposta, no dubteu en comunicar-ho. Si no ens coneixeu personalment o no sabeu com contactar amb nosaltres, feu-ho a través del pubillatge nacional o comarcal, demaneu-los els nostres telèfons o feu-los arribar les vostres inquietuds.

Així mateix, també ens podeu escriure un correu a pubillatge@tradicionscatalanes.com. Estem aquí per respondre també aquells dubtes que el pubillatge d’arreu té. Intentem ser pròxims amb tothom però arribar a tot el pubillatge no és fàcil, així que no tingueu por de contactar amb nosaltres i comentar el que considereu.

6- Volem posar en valor la tasca de delegats/des i persones que us acompanyen i s’encarreguen del vostre dia a dia. Cal respectar-los també per la feina que fa anys que desenvolupen i, per tant, també tingueu present que formen part del pubillatge de la mateixa manera que el pubillatge vigent.

7- Properament, posarem en marxa un canal de Telegram (ofereix possibilitat de 100.000 persones per les 256 de WhatsApp) per tal d’obrir un canal directe que ens pot ser molt útil per passar informació sobre el Nacional 2022, però també per informar a tothom de les novetats i actes del pubillatge arreu. Un cop es posi en marxa la intenció també és fer-hi córrer l’SPAM perquè familiars i acompanyants trobin un altre canal més directe on trobar la informació.

Això no serà excloent del calendari del web pel qual demanem que ens seguiu fent arribar les cartes institucionals habituals, però sí que pot facilitar que càrrecs electes, delegats/des i acompanyants en general rebin de manera directa l’SPAM dels actes. Us demanarem que col·laboreu en aquest procés, que pot anar en benefici de tots, fent-nos arribar els SPAM amb la informació justa i necessària:

LLOC/NOM ACTE:

DATA:

HORA CONFIRMACIONS:

HORA ACTE:

ALTRES ACTIVITATS:

COM CONFIRMAR:

 

Moltes gràcies per la vostra atenció.

Atentament,

Junta Directiva del Foment de les Tradicions Catalanes