El Foment de les Tradicions Catalanes i l’Ajuntament de Santa Pau organitzen de manera conjunta el certamen anual en què s’escullen els nous representants de títol nacional. Així mateix, els nous Hereu i Pubilla de Catalunya, Hereu i Pubilla de les Comarques Barcelonines, Hereu i Pubilla de les Comarques Gironines, Hereu i Pubilla de les Comarques Tarragonines i Hereu i Pubilla de les Comarques Lleidatanes, seran proclamats en aquest municipi de la Garrotxa.
Durant el cap setmana del 23 i el 24 de setembre, es duran a terme diversos actes al municipi de Santa Pau. Durant el dissabte tindrà lloc la inauguració de l’exposició de les Ofrenes, la inauguració de la Majòlica i un seguit de visites guiades per tal de conèixer el patrimoni del municipi i, per extensió, de la comarca. El diumenge, tindrà lloc una cercavila pel poble que conduirà el pubillatge vingut d’arreu fins a l’acte de proclamació.

Paral•lelament a tot això, s’estaran realitzant els exàmens als hereus i pubilles candidats a les bandes i faixes de títol nacional. Un dels moments més esperats del cap de setmana, a banda del moment del nomenament dels escollits, és el tradicional Sopar de Gala que serveix per acomiadar els representants proclamats un any enrere i que se celebrarà al restaurant Can Xel.