Comunicat del Foment de les Tradicions Catalanes

Benvolguts/des membres del pubillatge, Ajuntaments, Consells Comarcals i Associacions de Pubillatge locals, en primer lloc dir-vos que esperem i desitgem que tant vosaltres com els vostres familiars estigueu bé de salut. Com bé sabeu, la crisi sanitària derivada de la Covid-19, porta a remolc una crisi econòmica i social que ens obliga a reagendar i repensar moltes de les coses que teníem previstes de cara a les properes setmanes i mesos. El pubillatge no és cap excepció i també es veu arrossegat per aquesta situació.
És per això, que des del Foment de les Tradicions Catalanes ens hem vist obligats a prendre algunes decisions i consideracions, les quals us volem fer avinents en aquest comunicat. D’entrada, dir-vos que no ens agrada haver-les de prendre i som conscients que no seran de l’agrat de tothom, però és el context qui ens empeny a fer-ho. En segon lloc, volem remarcar que cada una de les decisions preses poden ser sotmeses a modificacions segons com evolucioni la situació en el nostre país.

 

Així doncs informem que:

 

1- L’elecció de la pubilla i l’hereu de Catalunya 2020 es posposa al 2021; per tant, els actuals representants nacionals prorrogaran la seva vigència fins a la tardor del 2021. En el context actual, se’ns fa molt difícil imaginar-nos un certamen nacional en les condicions òptimes i lluit com ens agradaria en els propers mesos. A més a més, els representants que van ser escollits la tardor passada no tindrien el comiat que es mereixen i tampoc podrien gaudir del seu any de vigència com pertoca.

 

2- Recomanem l’ajornament fins al 2021 de les diferents eleccions comarcals. Amb l’aplaçament del certamen nacional, creiem que mancaria de sentit realitzar les eleccions comarcals atès que es trencaria el cicle habitual intrínsec del món del pubillatge. Els delegats del FTC responsables de cada una de les demarcacions que compten amb proclamacions comarcals, així ho traslladaran als respectius comarcals vigents, ajuntaments i ens supramunicipals involucrats en el certamen.

 

3- Recomanem als diferents ajuntaments del país que tenien previstos actes de relleu del seu pubillatge compresos des del març del 2020 i fins al març del 2021, que se sumin en aquest “procés d’hivernació” de proclamació de nous candidats en el món del pubillatge. Sabem que des del FTC no tenim competències a nivell municipal per decidir què cal fer, però us traslladem aquesta recomanació en tant que considerem que és la més adient i sensata per garantir una vigència plena d’experiències, oportunitats i aprenentatges als membres vigents a dia d’avui.

 

4- En aquesta línia, desaconsellem plenament fer relleus de bandes i faixes de manera telemàtica ja que divergeix completament amb l’essència del pubillatge.

Així mateix, ens posem a la vostra disposició per ajudar-vos a resoldre qualsevol qüestió que pugui sorgir arrel d’aquesta recomanació.

Seguirem amatents a les directrius que es vagin fent públiques tant des del Departament de Cultura com del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per tal d’anar recuperant la nostra activitat amb totes les garanties necessàries pels representants del pubillatge i les seves famílies.

Us demanem comprensió davant d’aquesta proposta “d’hivernar els relleus” locals, comarcals i nacionals durant un any i esperem que, més aviat que no pas tard, ens puguem retrobar per compartir fires tradicionals, cercaviles i per poder gaudir junts de la cultura altra vegada!

També volem aprofitar aquest comunicat per agrair als nacionals 2019 la magnífica tasca que estan duent a terme des del seu compte d’instagram per mantenir activa de manera telemàtica la família del pubillatge. Des de Foment, encetarem un cicle d’entrevistes a través del nostre compte d’instagram el proper mes de maig en les quals conversarem amb membres del pubillatge d’altres anys perquè comparteixin amb nosaltres les seves experiències i com el pubillatge va influir-los en qui són avui.

Us animem a seguir-les.
Junta del Foment de les Tradicions Catalanes

DOCUMENT COMUNICAT OFICIAL